Reacties (67) van lezers

Op deze pagina vindt u reacties terug van mensen die het boek “Het kloppend hart van de gemeente” hebben gelezen. U kunt ook een reactie toevoegen door uw mening over het boek naar ons toe te zenden. Klik hier als u daar gebruik van wilt maken.

Reacties

Een duidelijk en makkelijk te lezen boek dat onderbouwd wordt door ervaring. Een boek vol bijbelse en praktische handvatten voor het vormgeven van het kringenwerk in de plaatselijke gemeente. Een “must have” voor alle kringleiders die in onze plaatselijke gemeente actief zijn. Enkele hoofdstukken worden besproken in kringleidersbijeenkomsten die we vier keer per jaar houden.
Harry Schaaphok | Assen

Wij beginnen dit seizoen voor het eerst als kringleiders. Aanvankelijk vonden wij het superspannend. Dit boek heeft ons veel ideeen en tips gegeven hoe een kring te leiden en in te vullen. waardoor het ons zelfvertouwen heeft gegeven en super veel zin om te beginnen. Voor ons een Eyeopener hoe het ook anders kan en minder formeel. Hoewel ik ook zie dat er vanuit ons oudstenteam meer aandacht aan de huiskringen besteed moet worden willen we dit kerkbreed gaan dragen.
Konstant Hoogenboom | IJsselstein

Het heeft mij bevestigd en bemoedigd op de weg die we met de huiskringen wilden gaan in IJsselstein.
Gerrit van Kleij | Asperen

Ik ben kringcoordinator in onze gemeente (Kerk van de Nazarener) en laat me graag inspireren door ervaringen van anderen. In dit boek staat alles zo goed gestructureerd, dat ik er vaak door op goede ideeen wordt gebracht.
Maurits Miete | Purmerend

Ik ben als kringleider bewuster met mijn kring bezig. Het heeft mijn gevoel bevestigd dat een huiskring o.a. gaat om relatie opbouw met je broeders en zusters. Nu ga ik proberen doelgericht te werken en het beste uit mijn kringleden te halen.
A. de Boer | Urk

Inspirerend, ga gelijk aan de slag met onze huiskring. Dit boek komt op het juiste moment.
Jannie Carlier | Den Haag

Noodzakelijk naslagwerk voor elke oudste en elke kringledeider, dit mag niet ontbreken in hun wekelijkse gereedschapskist, naast hun bijbel natuurlijk.
Ronny DePauw | Lokeren (Blg.)

Het “Kloppend hart van de gemeente” heeft me inzicht gegeven over de belangrijkheid van de huiskring als zorgkring.
Henk Wevers | Hengelo (O.)

Het boek heeft me bemoedigd en enthousiast gemaakt om hiermee te experimenteren en uit te zoeken wat voor onze wijk past. Hartelijk dank voor al die mooie handvaten.
Riemersma | Nes

Erg goed boek. Nieuw en verfrissend en een welkome aanvulling op eerder verschenen lectuur over kringen. Het helpt me om onze kringleiders toe te rusten en is lekker praktisch.
Harold Velten | Wierden

Het boek geeft richting en handvaten voor een redelijk onervaren kringleider, maar ook aan de leiding binnen de gemeente. De huiskring is de gemeente uit handelingen in deze tijd en inderdaad het ‘kloppend hart’ van de gemeente dat Jezus-bloed mag rondpompen.
Geert-Jan Hut | Noordhorn

Het boek is een stimulans om de basisvragen te durven stellen over kringen. Waarom doen we wat we wdoen? Hoe zou het anders kunnen? Welke zijn de mogelijkheden? Broekman geeft blijk van veel ervaring te hebben.
De Beare | Zwijnaarde (Blg.)

Dit boek heeft in onze gemeente (Chr. Geref. kerk te Dokkum) de aanzet gegeven tot het nadenken over huiskringen onder leiding van coach Bart Broekman.
Andries Peterson | Dokkum

Het ‘kloppend hart’ is een handreiking om te starten met een huiskring. Het  geeftveel vertrouwen om er goed mee om te gaan, vanwege de volledigheid van informatie.Zo wordt het makkelijker om verandwoordelijkheid te kunnen dragen voor de mensen. Ook kan ik voor mijn persoonlijke groei veel voordeel doen met het boek.
Gerrie Linders | Geldrop

Het is een goed handboek om meerdere malen door te nemen als kringleider. Zo blijf je enthousiast en gemotiveerd en kun je ook groeien in je taak als kringleider.
van Asselt | Leeuwarden

Vele praktische handreikingen. Hier spreekt ervaring en niet gericht uitsluitend op 1 model; ook hybride vormen passen!
Bert Klarenbeek | Ommen

Het ‘kloppend hart’ is een eye opener over hoe gemeente-zijn ook kan zijn. Het geeft praktische handvaten om je geloof te leven en te delen.
H. Hettema | Dokkum

Echt diepgang voor huiskringen.
Klaas Sijstma | Feanwâlden

Waardevolle bouwstenen voor het opzetten van huiskringen in onze gemeente!
Kees den Hoolander | Veere

Het heeft mij enorm enthousiast gemaakt om aan de slag te gaan met de tips die in het boek staan. Super informatie
Angelique Klein | Zeewolde

Als wijkkringcoördinator heeft dit boek mijn kennis verdiept over de mogelijkheden die een een wijkkring heeft. Ook krijg je ideeën aangereikt, wat je zoal kunt doen als lid van wijkkring, bijvoorbeeld bij de gaventest.
Janneke van Weringh | Noordlaren

Handige tips; inzicht in de waarde en betekenis van de kring!
Evert Helfferich | Zwolle

We hebben het boek gebruikt voor de start van het kringseizoen en ideeën uit het boek toegepast bij de eigen wijkkring. Bijvoorbeeld: meedoen aan “Nationale Vrijwilligersdag”.
Jan Los | Zoetermeer

De manier van schrijven, gedrapeerd met persoonlijke notities, de gestelde vragen en de constructieve opbouw maken het tot een boeiend en verrassend boek. Ik heb ervan genoten. Veel info wordt helder neergezet. Zo’n duidelijk boek over huiskringen had ik nog niet onder ogen gehad.
Kees Ritmeester | Aalten

Een goed leesbaar en praktisch toepasbaar boek dat we goed kunnen gebruiken ter inspiratie voor de kringgroep. Wij starten dit seizoen met een nieuwe huiskring en met dit boek hebben we gelijk wat handvaten en ideeen. Gods zegen!
Johan Munnike | Zeewolde

Ik ben er ontzettend blij mee! Ik ben een jonge huiskringleider en mis erg de coaching en tips die in dit boek te vinden zijn! Ontzettend bedankt! Het is heel helder en praktisch!
Jacqueline van Ingen | Nieuwegein

Het geeft mij nieuwe inzichten in het observeren en analyseren van het functioneren van kringleiders en kringen in de gemeente. En dat helpt mij in het voorstellen van nieuwe wegen (lees: in beweging blijven)!
Mieneke Klapwijk | Nijkerk

Ik zocht al enige tijd naar een goed handboek waarmee ik onze zorggroepleiders in twee gemeenten (Bijbelgemeente Venray en Venlo kan toerusten. Nu we aan het begin staan van het nieuwe seizoen en er nieuwe leid(st)ers worden toegerust, willen we dit doen met behulp van dit boek. Het is zeer bruikbaar. Als gemeenten hebben wij al een paar jaar geleden de omslag gemaakt van gemeenten met bijbelstudiekringen tot gemeenten van zorggroepen (zoals wij de huiskringen nu noemen). De visie hiervoor vinden wij terug in dit boek!
Ronald Lammers | Venray

Het boek heeft me zeer gemotiveerd om me in te zetten voor onze zorggroep. Voorheen was dit in mijn ogen toch een bijbelkring; nu is de zorg voor elkaar minstens zo belangrijk.
Margreet van der Graaff | Boxmeer

Het “Kloppend hart van de gemeente” heeft me op weg geholpen om een kringleider te zijn.
Jan Mulder | Emmen

Mijn inzicht t.o.v. mijn medegelovige en mijn medemens is verruimt en ik wil mij meer uitstrekken naar de minderbedeelden die in mijn omgeving wonen.
Daan van der Linde | Oldebroek

Als lid van een gemeente die op zoek is naar wegen om de onderlinge samenhang en zorg zoveel mogelijk te waarborgen was ik belangstellend naar deze publicatie. Ik ben er niet in teleurgesteld. Integendeel!
K. Oostendorp | Den Haag

button_hart

Dit boek heeft me laten ontdekken dat de kring meer te maken heeft met gemeenschap dan met studie. Tot nu toe was onze kring gevuld met vaste elementen, Bijbelstudie, delen, gebed, … Door dit boek hebben we handreikingen gekregen om spontaner met elkaar om te gaan en echte aandacht voor elkaar te hebben. Verrassend, maar niet automatisch gemakkelijk om echt relatiegericht te zijn. Wel het proberen waard.
Albert Hessels | Rumpt

Ik heb nu de eerste twee hoofdstukken gelezen en moet even stoppen omdat er zoveel hulp in staat. Mijn zoektocht (en die van de kerkenraad) om meer geestelijke groei in de gemeente en betrokkenheid bij elkaar te oefenen. In het boek staan goede ideeen die ik kan gebruiken bij het intensiveren van de kleine groepen in onze gemeente.
Jan van der Meer | Pijnacker

button_hart

Erg leerzaam! Ik wil het gaan gebruiken binnen de Nederlands Gereformeerde Kerk in Breukelen.
Jan den Boer | Breukelen

Het heeft mij een ander zicht op de gemeente en op de rol van de huiskring en het onderwijs gegeven. Ook de zorg voor elkaar is heel anders gaan leven. Het is een fantastisch boek waar je als kring/gemeente heel veel uit kan halen en heel veel mee kan bereiken.
Jelte van Eeuwijk | Papendrecht

Het heeft inzicht gegeven in hoe je een kring inhoud kan geven en iedereen actief deel kan laten nemen. Wij hebben het boek nog niet uit, maar gaan verder. We kunnen uit het boek tips halen om weer nieuwe impuls aan de kring te geven.
Roelant en Saskia Verhulst | Zoetermeer

Het boek was een enorme bemoediging voor mij bij de aanvang van ons kringenwerk in Hoogeveen. Naast het onmisbare aspect van de persoonlijke relatie met de Heer Jezus, was ik verrast door de praktische kant van het boek: werken aan de onderlinge relaties waarbuiten het huiskringenwerk absoluut niet kan.
S. Prost | Hoogeveen

Het boek heeft me opnieuw geënthousiasmeerd en geïnspireerd voor het kringenwerk. Ook dit jaar mag en wil ik weer aan de slag als kringleider, maar nu met de nodige tools in handen en een gedegen theoretische basis.
Tamara Spijker

Binnen de Baptistengemeente Bethel in Harlingen zijn wij bezig het kringwerk te vernieuwen. Dit boek zal een zeer nuttige en handzame ondersteuning kunnen geven vanuit de ruime ervaring die de schrijver in de Bethelgemeente in Drachten heeft opgedaan. Wij zullen hier zeker gebruik van gaan maken!
Sip Wielenga | Harlingen

Goed overzichtelijk praktisch doorleefd handboek voor zowel de praktijk van als de visie op huiskringen.
André | De Meern

Ik heb het nog niet helemaal uit, maar wat ik gelezen is heel toegankelijk en liefdevol.
De praktijkstukjes er tussen zijn heel waardevol, herkenbaar soms en daarom weer leerzaam.
Jeannette Donker

button_hart

Het boek heeft mij gesterkt in mijn opvatting dat een huiskring iets meer in huis moet hebben als alleen maar Bijbelstudie, hoe goed ook bedoeld. Horizontale relaties versterken de onderlinge band en versterkt de relatie met God.
J.G. Brongers

Ik heb het boek gekocht op de beurs ‘Kerk en Gemeente’ medio maart 2009. Op dit moment nog niet gelezen, wel “gescand”. Ik heb het gekocht omdat het werken met kleine kringen ook in onze gemeente aandacht heeft en dit boek vanuit de praktijk goede handvatten biedt.
Hans Storm | Den Haag

button_hart

Beste Bart, vanochtend heb ik je al even gesproken over je boek ‘Het kloppend hart van de gemeente’. Ik heb er van genoten en wij gaan er één geven aan elke kring en coach. Op de boekentafel krijgt het ook een plekje. Wij zijn in de gemeente bezig met het opstarten van kringen en geloven dat het boek een inspiratie zal zijn! Graag zou ik er 30 willen bestellen.
Henri Hüpscher | Vianen

button_hart

Het “Kloppend hart van de gemeente” geeft mij een beeld dat huiskringen niet saai en voorspelbaar hoeven te zijn, maar dynamisch en inspelend op wat er in de groep leeft.
Corrie Sleebos | Bant

De zorgzame huiskring heeft een plaats in de context van de gehele gemeente. Het verrassende in het boek dat kringen, hoe dan ook georganiseerd en welk inhoudelijk doel of ze heeft, altijd dienend en bouwend zijn ten dienste van de complete gemeente waar in welke situatie ook.
Jitze Warris | Stadskanaal

Gisteren heb ik uw boek gelezen. Op zich vind ik het een goed boek en in vrijheid zijn huiskringen een groot goed. Het valt mij echter op in uw boek dat er toch best flink druk wordt uigeoefend op mensen en deelname door sociale druk wel een verplicht karakter heeft. Mijns inziens kan dit gemakkelijk tot manipulatie leiden. Ook hoor ik in den lande toch vrij veel geluiden over de Bethel gemeente dat de sfeer er toch vrij benauwend is, en veel mensen er geen vrijheid ervaren. Uit uw boek komt dat beeld ook wel wat naar voren vind ik. Ik vraag mij af of u zich er wel bewust van bent dat u de relationele wet van de autonomie niet aantast. Om psychisch gezond te zijn is dit erg belangrijk. Hoe moeilijk ook. Ook God laat mensen kiezen zonder ze met uitstoting te bedreigen. Als ik dit zo lees dan denk ik dat dit soort dingen op de lange duur wel tot frustraties kunnen leiden bij mensen. Met alle gevolgen van dien zoals verlies van persoonlijkheid, burn-out enz. Het is mij allemaal net iets te ééndimensionaal.
J. van Herkant | Zutphen

Met het ‘kloppend hart van de gemeente’ heb je een erg goed boek geschreven:

  • eenvoudig: het is niet moeilijk om na tien jaar ervaring en groepsprocessen een moeilijk boek te schrijven. Het is jou gelukt om in heldere zinnen uit te leggen wat er in groepen gebeurd en hoe het werkt.
  • basic: vriendschap en geestelijke groei zijn de kernwaarde van het werk in kleine groepen (en de gemeente als geheel). Deze waarden worden als fundamenteel (h)erkent en consequent uitgewerkt
  • gestructureerd: er zijn verschillende niveaus rond werken in groepen. Er gebeuren andere zaken in de groep en tussen de groepsleden, dan met de kringleiders, coaches van kringleiders en met oudstenraad of kerkenraad. Dit wordt zowel onderscheiden als geïntegreerd besproken.
  • doorleefd: tien jaar werken met kleine groepen en het begeleiden ervan geeft jeniet alleen ‘recht van spreken’, maar ook een schat aan ervaring van jezelf, afgewisseld met citaten van kringleden en kringleiders
  • instructief: wie dit boek leest, kan er ook mee aan de slag in de eigen situatie.

Hiervoor mijn waardering.
Gert van Herk | Nootdorp

Boek nog niet gelezen, maar gezien de ervaringen met jullie materiaal is het boek geschikt voor kringleiders.
R. Reintsema

Ik heb het boek nog niet uit, maar het stimuleert mij – net als jouw speech bij de presentatie ervan op 20 maart – om na te denken over de zorgzame gemeente. Dat je je niet beperkt tot de huiskringen, maar die inbedt in het geheel van gemeente zijn (bijv. bedieningszorg!). Wij zijn in onze gemeente (GKV Roden) bezig met herbezinning op de ambten in relatie tot gemeentezorg en de huiskringen, en daar kan dit boek ons geweldig bij helpen. Waar ik wel beducht voor ben is een beklemmende sfeer waar iedereen verplicht van alles moet en vooral verplicht open moet zijn (ook tegen je karakter in). Laat iedereen vooral ook zichzelf mogen blijven.
Wolbert Meijer | Roden

Het boek is heel helder geschreven en prettig leesbaar. Het getuigt enerzijds van een sterke visie vanuit een breed kader waarbinnen de huiskring een plek heeft. Anderzijds blijft het niet abstract, maar wordt op elk punt de praktische toepassing gezocht en geïllustreerd door vele voorbeelden. Erg inspirerend en het zet continu aan tot reflectie op de situatie en aanpak in de eigen gemeente!
Arno Pilon | Rotterdam

Ik heb n.a.v. het lezen van het boek het stellige voornemen om:

A.  Het eens rustig allemaal tot me te nemen en te verwerken tot iets voor mezelf;
B.  Nog eens wat meer vragen te gaan stellen over:

  • de verschillen tussen traditionele gemeenten en groeiende gemeente;
  • de positie en het erbij betrekken van bijzondere gemeenteleden (ouderen, handicaps, etc.)

Jan P. Klapwijk | Buitenpost

De huiskring is niet zomaar een organisatiemodel, het is een plek waar Gods huisgezin samenkomt. En op die plek vallen irritaties en verschillen tussen broers en zussen weg, omdat Jezus zelf het kloppende hart van de kring vormt.
Elly Volkerink – de Vries | Zwolle

Het boek bevestigd het belang van een huiskring voor een levende gemeente van vandaag. Mijn gebed is dat de Heer velen roept tot een effectief leiderschap in de huiskringen.
J.H. Jager

Ik vond de insteek van “zorgkringen” zeer interessant. Ook het hoofdstuk over coaching was voor mij van nut.
Rita Daane | Amsterdam

Ik heb het boek aangeschaft om te gebruiken in mijn rol als teamleider ‘Onderwijs’ en taakgroepleider ‘Kringen’ binnen de Vrije Baptistengemeente Emmen. Ik heb het boek tot nu toe globaal doorgenomen op basis hiervan heb ik de verwachting dat ik veel bruikbare informatie ontvang om mij te ondersteunen in mijn bediening. Wanneer ik in de toekomst meer ervaringen heb opgedaan met het gebruik van de nieuwe dingen uit het boek dan zal ik dat per mail laten weten.
Rolf Sloots | Emmen

Ik ben net begonnen met dit boek en ben erg enthousiast. Dit is precies wat we op dit moment nodig hebben om de gemeentezorg en het kringenwerk in onze baptistengemeente verder op te zetten.
Richard van Oosterhout | Spijkenisse

Het boek is een eye-opener. Het is voor mij een hulp nu ik in onze gemeente plannen voor de gemeente-groei-groepen ga aansturen.
Wim de Vries | Wierden

Ik vond het deel over coachen sterk. Hier hebben we nog niet veel oog voor in onze gemeente.
Erjan van der Linden | Rotterdam

Ik heb het boek met veel interresse gelezen en denk dat als we gaan toepassen wat er in het boek staat geschreven, we een zorgzame huiskring worden. Ik ben er enthousiast over en hoop in een gesprek met de leiding van de gemeente hen over de streep te halen om op een andere manier aan het werk te gaan. Samen op weg naar een zorgkring en een zorg-gemeente.
Gerda Schimmel | Emmer-Compascuüm

Een helder boek voor mij persoonlijk, met als doel het dienen van de gemeente. We gaan in september 2009 starten met kringen en dit helpt enorm, vanwege de vele praktische tips en vooral ook de beschreven praktijk voorbeelden uit de diverse kringen. Ik hou van mensen en zie er naar uit hoe God deze vorm van Gemeente-zijn gaat bevestigen.
Alex Tins | Culemborg

Het boek heeft mij weer aangespoord en bemoedigd om nog meer uit de begonnen zorgkringen van de PG Agape (Amsterdam) te halen.
James Worthington | Amsterdam

Het belang van huiskringen wordt benadrukt. Met name de zorg voor elkaar in de kringen is belangrijker dan menigeen denkt. Ik wil proberen om dit belang ook in onze huiskringen te introduceren.
Stephan Berendsen

Het is alweer een tijd geleden dat ik een boek heb gelezen over kleine groepen. Dit boek mag er zijn omdat het zo goed aansluit bij de (Nederlandse) praktijk. Niet alleen in het funcioneren van kringen, maar ook in de adviezen die worden gegeven om het te integreren in het geheel van de gemeente. Een heldere visie en direct omgezet in concrete handvatten. Het boek past verder bij de totale breedte van de kerk. De aanstekelijke (en herkenbare!) beschrijving bijvoorbeeld, hoe je als leiders vriendschap in de gemeente kunt stimuleren, gaat overal op. Ik ben in ieder geval opnieuw enthousiast geworden voor het werken met kleine groepen!
Reactie op bol.com

Contactgegevens

Bezoekadres Noord-Nederland
Morra 2
9204 KH Drachten

Bezoekadres Midden-Nederland
Polanerbaan 13 H
3447 GN Woerden

Postadres
Postbus 660
9200 AR Drachten

Telefoon
0512 – 78 58 72

E-mail
info@cc-excellence.nl

Kamer van Koophandel
50973045

Rabobank
NL65RABO0143758705